Doorgaan naar inhoud
Zijn het nu kruiden of specerijen?

Zijn het nu kruiden of specerijen?

De woorden kruiden en specerijen worden vaak gebruikt om verschillende producten aan te duiden die worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Hoewel ze veel op elkaar lijken, is er toch een verschil tussen de twee termen. In dit blog zullen we je precies vertellen wat het verschil is.

Kruiden

Kruiden zijn de groene delen van een plant, zoals de bladeren, stengels of bloemen. Ze kunnen vers of gedroogd worden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan basilicum, peterselie, tijm en rozemarijn. De meeste kruiden hebben een milde smaak waardoor ze op een subtiele manier extra smaak toevoegen aan de verschillende gerechten. Verse kruiden worden bovendien regelmatig gebruikt als stijlvolle garnering. De meeste kruiden kunnen in je eigen tuin of in potten je huis laten groeien. Zo heb je altijd verse smaakvolle kruiden bij de hand.

Niets is zo leuk als tijdens het koken wat verse kruiden af te knippen en aan je gerechten toe te voegen.

Groene kruiden

Specerijen

Specerijen komen meestal van de andere delen van planten zoals de zaden, schors, wortels, vruchten of peulen. De meeste specerijen worden eerst gedroogd voordat ze in gerechten worden gebruikt. Bij specerijen kun je bijvoorbeeld denken aan kaneel, nootmuskaat, komijn en kruidnagel.

Specerijen hebben een sterkere en intensere smaak dan kruiden en zorgen voor een extra diepere laag in al je gerechten! Specerijen kunnen verre reizen gemaakt hebben voordat ze in je maaltijd terechtkomen. Historisch gezien zijn specerijen belangrijke handelswaar geweest met destijds een grote economische waarde.

Kruiden en specerijen voegen dus beide op hun manier iets toe aan je eten. Waar de kruiden veelal van de groene gedeelten van de plant komen, zijn de specerijen andere delen van de plant. Beide voegen echt iets toe aan je gerechten.

Specerijen

Waarmee kook jij het liefst? Kruiden, specerijen of een combinatie hiervan?

Laat het ons weten.

Vorig artikel Deze kruiden zijn goed voor je weerstand
Volgend artikel Het geheim van de perfecte burger

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.