Vijf stamppot recepten vol smaak en vitaminen
Wanneer de dagen korter en donkerder worden, stijgt bij velen van ons de behoefte aan een heerlijke voedzame stamppot. Het wordt gezien als comfortfood dat ons tijdens de wintermaanden een smaakvolle en vullende maaltijd biedt. Stamppot is een grote energieleverancier op basis van aardappelen die makkelijk te bereiden is en verrijkt wordt met seizoensgroenten. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat zijn de lekkerste stamppotrecepten? Je ontdekt het hier in dit blog.
Waarom eten we stamppot?
Vooral in ons land en onze buurlanden Duitsland en België is stamppot een echte herfst/winter traditie. In Duitsland noemt men het Eintopf en in België staat het gerecht bekend als Stoemp. Vooral in deze maanden, waar de winters lang en koud kunnen zijn, hebben we behoefte aan voedzame en vullende gerechten. In het verleden waren er echter maar beperkte hoeveelheden verse groente en andere voedingsmiddelen beschikbaar. Daardoor werd men gedwongen om zich aan te passen aan de ingrediënten die op dat moment beschikbaar waren. Aardappelen zijn al sinds de 18e eeuw in ons leven, zijn voordelig, gemakkelijk te kweken en kunnen lang worden bewaard. Ideaal dus voor de winter. De gestampte aardappelen konden gecombineerd worden met de andere beschikbare groenten van dat moment.
Tot op de dag van vandaag wordt stamppot met veel liefde bereid en gegeten. Het is een smaakvolle warme maaltijd die heerlijk voedend en vullend is. Echt krachtvoer voor de winter.
5 onweerstaanbare stamppot recepten
Ben jij er klaar voor om zelf aan de slag te gaan met stamppot? Kies een van deze meest geliefde comfort food recepten en geniet van de heerlijk smaakvolle maaltijd. De recepten zijn verrijkt met de lekkerste kruiden om de smaak van de stamppot echt tot leven te brengen.
Het eenvoudige aan stamppot is dat je enkel de aardappelen hoeft te koken, vervolgens giet je het water af en prak of pureer je de aardappels. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe en klaar is het gerecht. Aan iedere stamppot kan, indien gewenst, een rookworst, uitgebakken spekjes en jus worden toegevoegd.
Welke van de onderstaande recepten ga jij als eerste maken?
Boerenkool stamppot
Wanneer je op zoek bent naar een robuuste stamppot, dan is dit klassieke recepten helemaal voor jou. Dit is wat je ervoor nodig hebt.
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 500 g boerenkool
- 200 g gerookte spek blokjes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook of knoflookpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- Zout
- peper
Voeg de boerenkool toe aan de aardappelen terwijl deze koken om ze tegelijkertijd gaar te krijgen en samen te prakken. De spekjes bak je even lekker aan zodat ze een lekkere smaak krijgen. Indien gewenst kun je het sap van deze spekjes bewaren als basis voor een lekkere jus. De andere ingrediënten worden, terwijl de aardappelen gaar koken fijn gesneden. Zodra de aardappels gepureerd zijn, kunnen alle overige ingrediënten er doorheen worden gemengd. Met de kruiden hoeveelheden kun je variëren tot je jouw ideale smaak combinatie hebt gevonden.
Zuurkoolstamppot met rookworst
Een andere favoriet is de zuurkoolstamppot. Zuurkool kan het immuunsysteem versterken, waardoor het een ideale groente is, juist in de maanden met een "r" erin.
- 1 kg aardappelen
- 500 g zuurkool
- 1 rookworst
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel karwijzaad
- Zout en peper
Karwijzaad heeft een zachte anijsachtige smaak die zeer goed past bij het zure van de zuurkool. De zuurkool moet worden uitgelekt en kan in een laagje water stomen. De aardappelen en de zuurkool hebben beide ongeveer 20 minuten nodig om gaat te koken en te stomen. De rookworst bereid je volgens de instructies op de verpakking. Prak de aardappelen en meng alle ingrediënten erdoor. Klaar is je stamppot.
Wortelstamppot
Een zoete favoriet, vooral met kinderen. De aardse smaak van de aardappel en komijn, de zoetheid van worden en de kick van de gember zijn een match made in heaven! Probeer het maar eens uit.
Wat je nodig hebt zijn:
- 1 kg aardappelen
- 500 g wortelen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook of knoflookpoeder
- 1 eetlepel (verse) gember
- 1 theelepel komijn
- Zout en peper
Je kunt de wortels samen met de aardappelen in dezelfde pan gaar koken. Hiervoor snij je de wortels eerst in plakjes of kleine stukjes voordat je ze aan het water toevoegt. Daarna giet je ze af en pureer je het mengsel tot een smeuïg geheel. Voeg de overige ingrediënten toe en smullen maar!
Spinaziestamppot
Zoek je naar een frisse stamppot? Probeer dan deze spinaziestamppot met knoflook en citroen eens. Wat je voor deze maaltijd nodig hebt is:
- 1 kg aardappelen
- 500 g verse spinazie
- 4 teentjes knoflook
- Sap en schil van 1 biologische citroen
- 1 theelepel tijm
- Zout
- peper
Deze spinaziestamppot heeft een heldere en frisse smaak die je versteld zal laten staan. Kook de aardappelen zoals gewoonlijk. Zodra de aardappelen geprakt zijn, kun je de overige ingrediënten eraan toevoegen. Indien je de verse spinazie eerst nog even wilt laten slinken kun je deze in een pan met wat olie even wokken totdat het geslonken is.
Pastinaakstamppot
Ben je dol op nootachtige smaken? Dan is deze kruidige pastinaakstamppot perfect voor jou. Voeg wat rozemarijn toe voor wat extra pit. Voor dit recept moet je de volgende ingrediënten in huis halen:
- 1 kg aardappelen
- 500 g pastinaken
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook of knoflookpoeder
- 1 eetlepel (verse) rozemarijn
- Zout en peper
Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 20 minuten gaar en pureer deze. Voeg de overige ingrediënten toe en klaar is je stamppot. Wat spekjes of rookworst passen zeer goed bij deze stamppot.
Wij zijn benieuwd welke stamppot jou het beste is bevallen en of je nog aanvullingen hebt.