Doorgaan naar inhoud
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Verbeter je BBQ skills! Zo smaakt jouw geroosterd vlees nog lekkerder

Verbeter je BBQ skills! Zo smaakt jouw geroosterd vlees nog lekkerder

Veel mensen zijn dol op eten en drinken. Lekker met z'n allen borrelen onder het genot van een overheerlijke maaltijd en een goed glas rode of witte wijn, daar kan je men 's nachts voor wakker maken. Een avondje uit in een goed restaurant is voor het merendeel van de mensheid een van de leukste uitjes om het leven eens goed te vieren.

Je hoeft echter niet alleen maar buiten de deur te eten om een leuke avond met vrienden, familie of collega's te beleven. Je kan ook besluiten om het heft in eigen handen te nemen, en mensen bij jou thuis uit te nodigen om eens een hapje en drankje te doen. Op een warme zomeravond in de tuin, met een heerlijk stukje vlees of een krokante maïskolf van de barbecue, dat is voor veel mensen pas echt genieten.

Goed kunnen barbecueën is echter kunst van de bovenste plank: er komt veel bij kijken en het is best wel lastig om een perfect stukje vlees te bereiden. Hieronder vind je daarom een paar tips om jouw barbecue skills naar een hoger niveau te tillen!

Koop kwaliteitsspullen in

Allereerst is het belangrijk dat je goed materiaal hebt om mee te werken. De kwaliteit van het vlees is daarbij het belangrijkste. Ga naar een goede en betrouwbare slager in de buurt, waarvan je weet dat hij of zij bekend staat om zijn goede vlees. Goed vlees kan echt een groot verschil maken. Je proeft dit gelijk als je het vlees in je mond stopt.

Niet alleen het vlees is belangrijk, ook de kwaliteit van de barbecue kan voor een aanzienlijk verschil zorgen. Zo is de Green Egg de Rolls-Royce onder de barbecues, en als je zo'n barbecue hebt aangeschaft dan weet je zeker dat het niet aan de kwaliteit van de barbecue kan liggen als je vlees toch niet perfect smaakt. Zo'n barbecue zorgt ook voor minder rook, op deze manier hebben je buren er geen last van als jij weer eens de barbecue van zolder haalt.

De kwaliteit van barbecuegereedschap is ook van cruciaal belang: haal een goede spatel, tang en thermometer in huis zodat je precies op de hoogte bent van wat er met jouw vlees op de barbecue gebeurt. Houd deze materialen schoon en netjes, zo gaan ze het langste mee.

Volg een (online) cursus

Er zijn verschillende manieren om jouw kennis op het gebied van barbecueën te vergroten. Zo kan je jezelf aansluiten bij diverse online communities, waarin liefhebbers van barbecueën hun tips en tricks met elkaar delen zodat jouw volgende barbecuefeest een waar succes wordt. Hierin worden tips gegeven met betrekking tot de kwaliteit van het vlees en het barbecuegereedschap, maar ook over diverse technieken die je kan uitvoeren.
Er wordt bijvoorbeeld in een online filmpje uitgelegd hoe je het beste het vlees kan grillen, zodat deze perfect in evenwicht is en het midden houdt tussen mals en doorbakken (voor veel mensen de ideale smaak). Als je liever leest in plaats van kijkt, kan je ook op blogs kijken van mensen die veel kennis hebben over barbecueën en dit graag met de buitenwereld delen.

Oefening baart kunst

Hoe vaker je aan de slag gaat met de barbecue, des te beter zal het op den duur gaan. Je zal merken dat je na een paar keer beter kan inschatten wanneer het vlees precies gaar is en van de barbecue moet worden gehaald. Daarnaast kan je beter inzien hoe je het vlees naast elkaar moet neerleggen, zodat er zoveel mogelijk vlees op de barbecue past en niemand honger hoeft te lijden.

Probeer verschillende recepten uit, zodat je uit je hoofd weet hoe lang het vlees ongeveer moet garen, en welke temperatuur het beste uitpakt op de lange termijn. Daarnaast kan je ook wisselen tussen diverse tijden, zodat de ene keer het vlees wat rauwer van de barbecue afkomt dan de andere keer. Zo kan je subtiel uitzoeken waar jouw voorkeuren liggen en die van jouw gezelschap.

Je kan tevens diverse technieken uitproberen, om te kijken wat het beste uitpakt. Je kan kiezen voor roken, grillen of slow cooking. Deze technieken zorgen voor verschillende smaaksensaties. Een goede kok heeft al deze technieken onder de knie: laat je niet ontmoedigen als het de eerste keer niet gelijk goed lukt.

Heb geduld

Een van de meest gemaakte fouten tijdens het barbecueën is dat mensen al gauw te snel willen. Ze hebben te weinig geduld om te wachten tot het vlees perfect mals en goed gegaard is. Barbecueën draait niet alleen om het eten zelf, ook de ervaring eromheen is van groot belang. Zo kan je heerlijk met je gezelschap kletsen en elkaar beter leren kennen, terwijl je zelf achter de barbecue staat. Op deze manier is het helemaal niet saai om voor het eten te hoeven zorgen, je kan ook gewoon meepraten met iedereen en in de tussentijd zorg jij dat iedereen straks een smakelijk stukje vlees op zijn of haar bord heeft. Jij staat aan het roer en bepaalt de koers van de avond!

Ga voor die extra finishing touch

Speciale barbecuekruiden maken jouw vlees net wat specialer dan normaal. Ze zorgen voor de finishing touch. Gebruik kruiden en specerijen om jouw vlees net wat malser te maken, zodat je als het ware niet meer kan stoppen met eten van dit smakelijke vlees.

Vlees zonder kruiden is enorm vlak en saai: barbecuekruiden zorgen voor pit! Onze barbecue kruidenmixen zijn ideaal om je vlees net wat meer cachet te geven: je proeft iets wat je nog nooit hebt geproefd. Bovendien zijn ze perfect afgestemd op het type vlees. De Hippe kip rub haalt de unieke smaak van het kippenvlees naar boven en complimenteert het. De Juicy pork mix benadrukt het sappige karakter van het varkensvlees en zorgt voor vuurwerk in je mond.

De kruidenmixen zijn overigens niet alleen geschikt voor vlees, je kan ook je groenten of soepen net wat meer schwung geven. Ideaal!

Volgend artikel Gebroken chillies: wat is het en wat kun je er allemaal mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.