Doorgaan naar inhoud
Slowcooking: de parel onder de kookmethodes

Slowcooking: de parel onder de kookmethodes

De meeste mensen vinden het leuk om te koken. Nieuwe recepten uitproberen en nieuwe methodes onder de knie proberen te krijgen: het is bijna een sport om iets lekkers op tafel te toveren. Een vrij nieuwe, maar populaire, kookmethode is slowcooking. In de drukke maatschappij van vandaag moet alles snel en heeft iedereen haast. Het is dan fijn dat mensen stoom af kunnen blazen in de keuken: bij slowcooking draait het om het langzaam garen van het eten. Het is een manier om tot rust te komen en te kalmeren van externe prikkels. Maar, wat is slowcooking precies, welke voordelen heeft deze methode en welke recepten zijn te lekker om niet te proberen?

Wat is slowcooking?

Slowcooking is een kookmethode die veel geduld vereist. Bij deze methode worden gerechten op een lage temperatuur gegaard. Slowcooking kan op twee manieren worden uitgevoerd: ofwel in een speciale slowcooker, ofwel in een oven op erg lage stand. Dit duurt vaak langere tijd. Doordat de gerechten op lage temperatuur worden gegaard, blijft het vocht in de gerechten goed behouden. Dit zorgt ervoor dat het vlees bijvoorbeeld lekker mals en zacht blijft en niet uitdroogt of hard wordt. Groenten blijven knapperig en zijn een stuk smakelijker doordat de smaak goed tot zijn recht kan komen. De lange kooktijd zorgt immers voor een complexe en gelaagde smaakontwikkeling.

De voordelen van slowcooking

Er zijn vele voordelen verbonden aan het fenomeen slowcooking. Allereerst is het een zeer eenvoudige manier van koken. Het zorgt voor weinig stress. Je moet alle ingrediënten in de slowcooker doen, de tijd juist instellen en vervolgens laat je de magie zijn werk doen. In de tussentijd kan je andere dingen gaan doen die je aandacht vereisen. Het is dus bijna een soort van therapie om aan slowcooking te doen: veel mensen komen dan ook tot rust wanneer ze in de keuken staan.

Een ander groot voordeel van slowcooking is dat alle gerechten die uit de slowcooker komen, mals en sappig zijn. Het vocht blijft namelijk goed behouden in het gerecht als deze uit de slowcooker komt, wat voor die extra sappige bite zorgt. De lage temperatuur en lange kooktijd zijn hier verantwoordelijk voor. Dit zorgt tevens voor intense smaaksensaties van deze gerechten: de smaak blijft goed behouden in de gerechten die gemaakt worden met de slowcooker.

Tevens is slowcooking de ideale kookmethode voor mensen die graag gezond willen eten. Slowcooking past perfect in een dieet, omdat de voedingsstoffen in alle ingrediënten goed blijven bewaard door het hoge vochtgehalte. Alle benodigde mineralen, vitaminen en bouwstoffen zijn dus goed beschermd en blijven in de groenten zitten. Daarnaast is het vlees een stuk minder vet dan wanneer het vlees is gefrituurd of gebakken.

Ten slotte is slowcooking een goede kookmethode voor families met drukke tijdschema's. Het is namelijk mogelijk om de slowcooker in de ochtend aan te zetten, met alle ingrediënten erin die nodig zijn voor de maaltijd. Als je aan het einde van een drukke werkdag thuiskomt, staat er een smakelijke maaltijd voor je klaar in de keuken. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Gerechten geschikt voor slowcooking

Er is een breed scala aan gerechten mogelijk om te maken met een slowcooker. Zo kan dit handige apparaat de lekkerste stoofpotjes maken. Deze stoofpotjes moeten immers lang sudderen om voldoende smaak te kweken. Zo is een boeuf bourguignon met pompoen, draadjesvlees, champignons en rode wijn een heerlijk gerecht om in de herfst te eten. Op een regenachtige dag is niets zo fijn om 's avonds aan te schuiven met een smakelijk bord boeuf bourguignon voor je neus. Ook goulash is een gerelateerd gerecht hieraan en doet het bijzonder goed in de slowcooker. Als je eerder de voorkeur geeft aan Mexicaanse gerechten, dan is een chili con/sin carne ook een gerecht dat perfect met een slowcooker kan worden bereid. Wil je echt iets heel simpels op tafel toveren, ga dan voor een kippensoep of een tomatensoep!

Finishing touch: smakelijke kruidenmixen

Wat niet mag ontbreken, zijn pittige en uitdagende kruiden die het gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen. Deze kruidenmixen zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, maar een aantal mixen zijn specifiek geschikt voor slowcooking. In onze webshop vind je lekkere en verrassende kruidenmixen.

Alle kruidenmixen zijn met aandacht en passie samengesteld, en zijn erop gebrand om de beste smaak in alle slowcookergerechten naar boven te halen. Alle unieke combinaties van kruiden zullen je smaakpapillen doen dansen. Wat dacht je van onze Veel te lekkere saté mix, of juist de Pumpkin spice sensation (perfect voor een stoofpotje)? De keuze is reuze!

De langzame garing in de slowcooker heeft tot gevolg dat de smaken zich goed ontwikkelen. De unieke blend van specerijen en kruiden zorgt ervoor dat de lekkerste aroma's en smaken ontstaan. Met al onze kruidenmixen worden al je gerechten gegarandeerd een succes - ontdek het ze zelf!

Vorig artikel Het voordeel van een kruidenmix boven het gebruik van losse kruiden
Volgend artikel Verbeter je BBQ skills! Zo smaakt jouw geroosterd vlees nog lekkerder

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.