Doorgaan naar inhoud
🎁 Gratis zakje kruiden bij besteding vanaf €25
🎁 Gratis zakje kruiden bij besteding vanaf €25
Kruidige Uitspraken. Ken jij ze allemaal?

Kruidige Uitspraken. Ken jij ze allemaal?

Kruiden vind je niet alleen in de keukenkasten en overheerlijke gerechten. Ze zitten ook verweven in onze taal en uitspraken. Een aantal zul je vast weleens gehoord hebben, maar ken je ze allemaal? Wij hebben een aantal uitdrukkingen en gezegden met kruiden verzameld en willen ze graag met je delen. Lees hieronder verder en ontdek de leukste uitdrukkingen met kruiden!

Dat is mosterd na de maaltijd.

Je komt zo laat met het voorwerp, idee of dergelijks dat het te laat is. Het eten is al op.

Mosterd wordt meestal als bijgerecht of saus geleverd bij de maaltijd, wanneer de mosterd dus pas na de maaltijd wordt aangeboden is het dus niet meer nodig en heeft het geen zin meer om mosterd te krijgen.

Het zout in de pap niet waard zijn.

Zout wordt in gerechten vaak gebruikt om de smaak te verbeteren en te versterken. Als iets "het zout in de pap niet waard is", wil men dus zeggen dat het geen waarde of extra kwaliteit toevoegt aan het geheel.

Het is een recept voor succes.

Ok, als we heel eerlijk zijn zit er geen daadwerkelijk kruid in deze uitdrukking. Maar het heeft wel te maken met koken. Mag ook wel, toch? Met deze uiting wil men aangeven dat alles in huis is om iets tot een succes te maken. Alle elementen die nodig zijn om het tot een goed einde te brengen zijn voorhanden. 

In de peper zitten.

Vooral zwarte peper was vroeger een zeer kostbaar en waardevol specerij dat geïmporteerd moest worden. Wanneer er met peper werd gekookt, was dit een teken van rijkdom en welvaart. Men gebruikt deze uitspraak dan ook om aan te geven dat iets als kostbaar of duur wordt beschouwd, maar ook dat iets te veel kost.

Iets met een korreltje zout nemen.

Een hele bekende en veelgebruikte uitspraak die aangeeft dan men een uiting niet te letterlijk moet opvatten. Een beetje zout verbetert / versterkt de smaak. Wanneer je uitingen met een korreltje zout neemt, kun je gemakkelijker voorkomen dat je bedrogen wordt, geloof niet alles wat je hoort ;). 

Iets kruidt de boel op.

Zoek je iets om een saaie situatie spannender of interessanter te maken? Zoek dan iets dat de boel op kruidt. Kruid voegt namelijk meer sensatie, variatie en leven toe aan je gerechten, of je situatie...

Kruidje-roer-me-niet.

Ben je een verlegen of terughoudend type? Dan ben je een Kruidje-roer-me-niet. Het is technisch gezien geen kruid, want deze uitdrukking verwijst naar de Mimosa plant, die zijn bladeren sluit zodra hij wordt aangeraakt. Maar toch vonden we hem te leuk om niet te delen.

Een zouteloze opmerking.

Wat is dat een saaie opmerking zeg. Met deze uitspraak wordt aangegeven dat men de zojuist gemaakte opmerking oninteressant of humorloos vindt. Een dergelijke uiting mist dus het kruidige element van zout. Net als een recept dat nauwelijks smaak heeft weet ook een zouteloze opmerking de ontvanger niet te overtuigen.

In zijn kruid geschoten.

"Man, wat is die in zijn kruid geschoten." Iemand die in zijn kruid is geschoten is boos of geïrriteerd. Net zoals kruiden ervoor zorgen dat een gerecht meer pit en een meer intense smaak kan krijgen, kan iemand hetzelfde hebben met zijn emoties. Pas maar op.

Iemand voor de gek houden met een kluitje in het riet.

Vroeger werden kruiden zoals rozemarijn en tijm gebruikt om een route aan te geven in moerassige gebieden. Deze uitdrukking geeft dus aan dat iemand een ander opzettelijk probeert te misleiden of in de war te brengen met valse aanwijzingen. Vergelijkbaar met iemand die een ander probeert te verwarren die een uitgestippeld pad probeert te volgen aan de hand van de kruidenbosjes.

Heb jij nog aanvullingen? Neem contact met ons op. We voegen ze graag toe aan deze vermakelijke lijst!

Vorig artikel Recepten die februari kleur geven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.