Doorgaan naar inhoud
Uitverkoop! 30% korting op alle losse kruiden
Uitverkoop! 30% korting op alle losse kruiden
Is het nou kerrie of curry?

Is het nou kerrie of curry?

Heb jij je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen kerrie en curry? Of misschien gebruik je deze termen onbedoeld wel verkeerd. Wij leggen je uit hoe het precies zit en wat nou eigenlijk het verschil is tussen kerrie en curry.

Kerrie en curry worden in elk geval allebei gebruikt om kruidige gerechten aan te duiden.

Kerrie

Kerrie is een kruidenmengsel. De term kerrie stamt van het woord kari, wat 'saus' of 'gerecht' betekent in het Tamil. Het kerriepoeder dat wij in onze gerechten gebruiken bestaat uit koriander, kurkuma, komijnzaad, peper, fenegriek, chillies en kardamom.

Er zijn echter ook andere kerrie mixen verkrijgbaar met andere soorten specerijen. De kerrie wordt graag gebruikt om recepten zoals kipcurry en groentecurry zijn kenmerkende smaak te geven.

Curry

Waar men met kerrie het kruidenmengsel aanduidt, slaat de term curry op kruidige gerechten zoals die vaak in de Zuid-Aziatische keuken worden bereid. Een curry kan bestaan uit vlees, vis of groenten curry die met behulp van een speciaal kruidenmengsel op smaak worden gebracht. Een standaard currygerecht wordt geserveerd met rijst of brood en kan verschillende smaken hebben. Zo kan de ene curry uiterst pittig zijn terwijl een ander juist weer een hele zoete smaak kan hebben.

In Tamil wordt de term kari gebruikt om beide aan te geven, zowel saus als ook het gerecht. De woorden kerrie en curry stammen beide af van dit woord. Wellicht dat hierdoor de verwarring is ontstaan. Echter wordt kerrie dus gebruikt om de kruidenmix aan te geven terwijl curry een verzamelnaam is voor de verschillende kruidige gerechten.

En om het nog wat ingewikkelder te maken kennen we curry natuurlijk ook nog als de rode saus die je over de frikandel speciaal doet.. Laten we die voortaan maar gewoon 'currysaus' noemen.

Heb jij kerrie en curry weleens door elkaar gebruikt? Nu weet je in ieder geval wat het verschil is tussen die twee.

Vorig artikel Magische kerst recepten die je in de feeststemming brengen
Volgend artikel Vijf stamppot recepten vol smaak en vitaminen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.