Doorgaan naar inhoud
Het voordeel van een kruidenmix boven het gebruik van losse kruiden

Het voordeel van een kruidenmix boven het gebruik van losse kruiden

Geef je graag een beetje extra smaak aan je eten of houd je van wat meer pit in een gerecht? Het is algemeen bekend dat kruiden en specerijen een waardevolle toevoeging aan een maaltijd zijn. Maar hoe weet je nu welke kruiden het beste met bepaalde ingrediënten gecombineerd kunnen worden? En hoeveel voeg je eigenlijk aan een gerecht toe? Hiervoor is een hele simpele oplossing, namelijk een zorgvuldig samengestelde kruidenmix.

Verfijn de smaak van diverse ingrediënten

Kruiden en specerijen geven een heerlijke geur af als je ze door het eten doet. De rozemarijn of oregano zorgen er bijvoorbeeld soms al voor dat je veel zin hebt om een hap te nemen van de Italiaanse tomatensaus. Of wat denk je van de speculaaskruiden in een versgebakken koekje? Bij andere kruidenmixen speelt niet alleen de smaak een rol, maar doet ook de kleur van de kruiden veel. Denk bijvoorbeeld aan een smakelijke curry die een exotische, gele kleur krijgt door de kurkuma. Met kruiden kun je dus zowel je zin om te eten opwekken als het gerecht een aantrekkelijke aanblik geven. En natuurlijk zorgt een kruidenmix met pepers voor wat extra smaaksensatie.

Behalve dat kruiden al je zintuigen prikkelen, hebben ze ook nog een ander doel. Ze kunnen de smaken van de verschillende ingrediënten benadrukken en daardoor de smaak van groenten bijvoorbeeld iets naar voren halen. Zo kun je met een goed samengestelde kruidenmix, de smaken van je gerecht in balans brengen en op de juiste manier verfijnen.

Waarom zelf experimenteren als de ideale samenstelling al bestaat?

Hoe je eten bereid en hoeveel kruiden je gebruikt, komt natuurlijk altijd neer op je persoonlijke smaak. Waar de een van iets meer knoflook in een gerecht houdt, geeft de ander de voorkeur aan een gerecht dat met tijm iets zoeter van smaak wordt. Wat je voorkeur ook heeft, het blijft belangrijk dat je niet al te royaal met kruiden strooit. Dat komt de smaak van het gerecht over het algemeen niet ten goede. Soms is het lastig om de juiste balans te vinden, ook omdat de hoeveelheid die je van het ene kruid gebruikt, invloed heeft op de smaak van het andere kruid. Om het jezelf gemakkelijk te maken, maak je daarom gebruik van een kruidenmix met ingrediënten die helemaal op elkaar afgestemd zijn. Op deze manier weet je dat de kruiden niet alleen perfect bij je barbecuevlees of kruidenboter passen. Je hoeft ook zelf niet af te wegen en na te denken of je wel de ideale combinatie en hoeveelheden bij elkaar hebt.

Flexibel met een goede basis kruidenmix

Bij ons bevat een deel van de kruidenmixen geen zout. Je gebruikt dus een kruidenmix die puur is samengesteld uit passende kruiden en specerijen voor het gerecht van je keuze. Het is niet zo, dat je met deze basis kruidenmix je eigen smaak niet terugvindt. Je bent natuurlijk altijd vrij om daar nog een snufje van jezelf aan toe te voegen. Maar de kans is groot dat je, als je eenmaal de kruidenmix geproefd hebt, je ervaart hoe de verschillende kruiden een authentieke, krachtige smaak hebben. En dan is het alleen nog een kwestie van de juiste hoeveelheid toepassen, voor de ideale smaak aan je gerecht.

Bereid met enkele kruidenmixen verschillende gerechten

Met een aantal kruidenmixen die je standaard in je keukenkast hebt staan, kun je heel gevarieerd koken. Denk aan de Italiaanse smaakexplosie, een Italiaanse kruidenmix die je door je tomatensaus voor de spaghetti doet. Je strooit deze kruiden ook als smaakmaker over een pizza of door een lekkere tomatensoep. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de veelzijdige vleeskruiden. Deze geven gegrilde steaks of hamburgers een heerlijke smaak. Eet je liever vis? Ook dan is onze Just rub it kruidenmix een heerlijke toevoeging.

Weinig bergruimte voor een veelzijdige kruidenmix

Dankzij de praktische, goed afsluitbare zakjes waarin onze kruidenmixen zitten, heb je een volwaardige voorraad kruiden in huis, die weinig kastruimte inneemt. Wil je de kruiden in een potje doen? Zorg dan dat deze potjes vochtvrij afgesloten zijn en zet ze het liefst op een donkere plek, dus in een keukenkastje. De kruidenmixen zijn op deze manier lang houdbaar.

Bekijk hier al onze verrassende kruidenmixen en vind jouw favorieten.

Volgend artikel Slowcooking: de parel onder de kookmethodes

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.