Doorgaan naar inhoud
Het geheim van de perfecte burger

Het geheim van de perfecte burger

Hamburgers zijn het perfecte voedzame comfortfood. Of je nu een liefhebber van vlees bent of een vegetariër. Wij vertellen je hoe je altijd de perfecte hamburgers maakt. Zo til je de smaak van de hamburgers naar een hoger niveau.

Al in de oudheid maakten mensen vleesgerechten van gehakt waarbij mensen het vlees maalden en het met kruiden en specerijen mengden. Vooral in Europa waren gerechten zoals tartaar en gehaktballen populair. In het einde van de 19e eeuw werd de hamburg-style (gehakt in een broodje) een bekend Amerikaans gerecht. Wist je dat niet de fastfoodketen met de gele M maar een andere fastfoodketen wordt gezien als de eerste die hamburgers in een broodje ging serveren? In 1921 werd de keten White Castle opgericht en zette hamburgers op het menu. Zo begon de fastfood revolutie in de VS. In al die jaren is het maken van hamburgers steeds meer geperfectioneerd, verfijnd en uitgebreid. Tot vandaag, de presentatie van de perfecte hamburger! Ontdek hier hoe je hem maakt.

De basis van de perfecte burger

De lekkerste burger begint met het juiste vlees of vleesvervanger. De meest sappige hamburgers krijg je van rundergehakt met een vetgehalte van 20-30%. Voor vegetariërs zijn er plantaardige gehakt varianten beschikbaar, bijvoorbeeld op basis van bonen of soja.

Verder heb je een bindmiddel nodig zoals eieren en paneermeel en heerlijke kruiden om je hamburger optimaal op smaak te brengen. Wil je nog iets extra's aan je hamburger toevoegen zoals kaas, pepers, champignons of augurken? Zorg dan dat je ook deze alvast in huis haalt.

De Briljante burger mix

Met dit basisrecept wordt jouw hamburger altijd een succes. Met behulp van onze Briljante burger mix zijn jouw hamburgers altijd perfect op smaak. In deze mix zit onder andere mosterdzaad, paprikapoeder, uipoeder, koriander, foelie en peper.

Zo bereid je de perfecte burger

  • 500 gram rundergehakt (met een vetpercentage van 20-30%)
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 15-20 gram briljante burger mix

Meng alle onderdelen in een kom en kneed het samen tot een geheel. Je hoeft niet zuinig te zijn want gehakt heeft van zichzelf niet veel smaak. Wanneer alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, kun je ze verdelen in vier gelijke porties en ze in de vorm van hamburgers brengen. Verhit wat boter of olie in een pan en bak de hamburgers aan elke zijde 4-5 minuten aan voor hamburgers die medium-rare zijn. Wil je ze liever iets meer doorbakken? Laat ze dan iets langer in de pan.

Laat het vlees even rusten voordat je het serveert, eventueel met hamburgerbroodjes en bijvoorbeeld een frisse salade en/of frietjes.

Hamburger varianten

Natuurlijk kun je de klassieke hamburger serveren, er zijn echter nog zeer veel meer lekkere combinaties mogelijk. Hier is een klein lijstje van onze favoriete burgers:

  • De cheeseburger - met kaas
  • De veggie burger - vegetarische burger
  • De surf and turf burger - met citroen en dille
  • De guacamole burger - met guacamole, sla en tomaat
  • De brie burger - met plakjes brie en jam/fruit compote

Heb jij aanvullingen? Wij zijn benieuwd naar jouw ideale combinatie met de Briljante burger mix en horen graag van je!

Vorig artikel Zijn het nu kruiden of specerijen?
Volgend artikel Waarom je je eigen kruidenmixen zou moeten maken (plus 3 recepten)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.