Doorgaan naar inhoud
Laatste week SALE! 40% korting op alle losse kruiden
Laatste week SALE! 40% korting op alle losse kruiden
Het duizend jaar oude kruid, koriander

Het duizend jaar oude kruid, koriander

Veelzijdig, smaakvol en wereldwijd gewaardeerd. Koriander heeft een unieke smaak die veel mensen weet te overtuigen. In dit blog willen we je voorstellen aan koriander. Lees dus snel verder.

De geschiedenis van koriander

Koriander wordt al duizenden jaren gekweekt en in gerechten gebruikt. De oorsprong van koriander is te volgen tot het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Zelfs in oude Egyptische graven en in oude Sanskriet teksten is koriander gevonden. Wist je dat koriander ook in de Bijbel werd genoemd? Het is een van de kruiden die in de tuin van Eden groeiden.

De smaak van koriander

Koriander heeft een unieke smaak. De een vindt het heerlijk en de ander vindt het een zeepachtige smaak hebben. Wist je dat de smaak kan variëren afhankelijk van de kruidencombinaties die je maakt, maar ook welke delen van de plant er wordt gebruikt.

Zo heeft korianderzaad een nootachtige smaak met een hint van citrus. De koriander bladeren hebben een ietwat sterkere citrussmaak en proeven wat kruidiger.

De wortel van de koriander heeft de meest intense smaak van de hele plant. Hij wordt vaak gebruikt in Thaise en Zuidoost-Aziatische recepten.

Leuke weetjes over koriander

  • Koriander en peterselie behoren tot dezelfde botanische familie. Daarom lijken de bladeren op elkaar.
  • Koriander wordt in traditionele geneeswijzen regelmatig gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten.
  • Korianderzaad heeft een prettige geur en wordt daarom regelmatig in de parfum- en cosmetische industrie toegepast.
  • Koriander komt in diverse oude geschriften, teksten en religieuze rituelen voor.
  • Genetische factoren zijn bepalend of je koriander lekker vindt of naar zeep vindt smaken.

Toepassingen voor koriander

Wanneer je met koriander kookt kun je genieten van de verschillende smaakprofielen. Je kunt het gebruiken in verschillende gerechten. Koriander geeft extra diepte en smaakvolle aroma’s toe aan curry’s en stoofschotels.

In salades voegen de korianderblaadjes extra frisheid toe. Kruidenmengsel zoals za’atar worden verrijkt met koriander voor extra heerlijke Midden-Oosterse gerechten. Ook in soepen en stoofpotten fleuren ze de smaak helemaal op.

Wist je dat korianderzaad ook wordt gebruikt om groenten in te maken, zoals augurken? Gebruik koriander dus niet alleen als stijlvolle garnering maar ook in je recepten voor een extra laag en meer smaak in je gerechten.

Laat ons weten wat je ervan vindt.

Vorig artikel Meer over de rijke Aziatische keuken
Volgend artikel De magie van Kruidnagel in de keuken en voor de gezondheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.