Doorgaan naar inhoud
Het betoverende rode goud, paprikapoeder

Het betoverende rode goud, paprikapoeder

Er zijn maar weinig mensen die geen paprikapoeder in de keukenkast hebben staan. Het is een van de meest gebruikte specerijen die direct extra smaak en kleur toevoegt aan uiteenlopende gerechten. Paprika is verkrijgbaar in verschillende smaakprofielen en kleurintensiteiten, van mild tot scherp en alles ertussenin. Wij zullen je meer vertellen over dit heerlijke rode goud.

De smaak van paprika

Wil je liever zoet, mild of scherp? Of toch liever de unieke smaak van gerookte paprikapoeder? Ze hebben allemaal een eigen unieke smaak. Afhankelijk van jouw voorkeur en het type recept kies je voor een paprikapoeder dat erbij past. Het milde paprika poeder heeft een subtiele zoete smaak die een vleugje kleur en zachtheid aan het gerecht toevoegt.

Een andere milde variant van paprikapoeder is het zoete paprikapoeder. De smaak is niet alleen zacht maar ook zoet. Het is ideaal voor recepten waarbij je wel de paprika smaak wilt maar niet de spice. Je recepten krijgen een milde, fruitige zoetheid.

Gerookt paprikapoeder wordt ook wel Pimentón genoemd. Het is een kruid dat graag wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Het geeft gerechten een diepe, rokerige smaak. Deze smaak ontstaat doordat de paprika's zijn gerookt boven een vuur van eikenhout voordat ze worden vermalen tot poeder.

Hoe wordt paprikapoeder gemaakt?

Paprikapoeder wordt gemaakt door paprika's te drogen en te vermalen. Alleen de beste en rijpe paprika's komen eraan te pas. Er kunnen verschillende soorten paprika's worden gebruikt die ieder hun eigen smaakprofiel hebben. De paprika's worden grondig gewassen en de zaden worden verwijderd. Daarna kunnen ze op verschillende manieren worden gedroogd:

  • zon drogen
  • lucht drogen
  • in speciale ovens

Door het drogen wordt het vochtgehalte verminderd en blijven ze langer houdbaar. Zodra ze gedroogd zijn kunnen de paprika's worden gemalen. Op die manier ontstaat het fijne poeder. Om te zorgen voor een fijn en kwalitatief poeder wordt het geheel nog eens gezeefd om eventuele resten of verontreinigingen te verwijderen. Wat overblijft is een hoogwaardig paprikapoeder dat vol zit met de kenmerkende paprika geur, kleur en smaak.

Paprikapoeder en de gezondheid

Paprikapoeder is niet alleen lekker in je gerechten maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Ze is paprikapoeder rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en carotenoïden. Deze antioxidanten zijn belangrijk voor het bestrijden van vrije radicalen. Ook zit scherp paprikapoeder vol met capsaïcine, dat ontstekingsremmend werkt en de stofwisseling verhoogt. Vooral de milde, zoete varianten van paprika kunnen maagklachten verlichten en bevorderlijk zijn voor de spijsvertering. Verder kunnen de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van paprikapoeder bijdragen aan een gezond hart.

Genoeg redenen om paprika toe te voegen aan je gerechten! Gebruik paprika in je spaanse gerechten, goulash, je bbq, soep, op je ei of je snacks en veel veel meer. Waar gebruik jij paprikapoeder het liefst mee?

Vorig artikel Magische pompoenkruiden
Volgend artikel Sinterklaas recepten van vroeger en nu

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.