Doorgaan naar inhoud
Kruiden voor een gezonde huid

Gezonde huid? Deze kruiden wil je gebruiken

Een gezonde, stralende huid is wat we allemaal willen. Natuurlijk speelt het gebruik van goede huidverzorgingsproducten daarin een grote rol, maar wist je dat ook je leefpatroon invloed heeft op de gezondheid van je huid? Gezonde voeding, het vermijden van stress en voldoende water drinken zijn belangrijk, maar ook kruiden kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de gezondheid van je huid. In dit artikel lees je welke kruiden bekend staan om hun huidverbeterende eigenschappen en die jij kunt gebruiken om een gezonde en stralende huid te krijgen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken en dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Kurkuma bevat curcumine, dat de huid kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan UV-straling en vervuiling in de lucht. Bovendien kan kurkuma helpen om acne te verminderen en de huid te verhelderen. Je kunt dit kruid op verschillende manieren gebruiken. Verwerk het in gerechten, drink het als thee of maak een gezichtsmasker van yoghurt en kurkuma.

Rozemarijn beschermt tegen vrije radicalen

Rozemarijn is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de mediterrane keuken en heeft krachtige antioxidante eigenschappen. Deze antioxidanten kunnen helpen om schade aan de huidcellen te voorkomen en de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Hiermee kan het het verouderingsproces van de huid tegengaan. Rozemarijn kan ook helpen bij het verlichten van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan helpen om de huid een gezonde gloed te geven. Je kunt rozemarijnolie gebruiken in een gezichtsmassage of een gezichtsstoombad maken met rozemarijn. Daarnaast is dit kruid goed te verwerken in tal van gerechten.

Gember geeft je immuunsysteem een boost

Gember is een wortel die vaak wordt gebruikt in de Aziatische keuken en staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Gember kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan helpen om de huid te verjongen. Gember kan ook helpen bij het verminderen van acne en het verminderen van roodheid en irritatie van de huid. Je kunt gemberthee drinken of een gezichtsmasker maken met gember en honing.

Een gezonde glow dankzij groene thee

Groene thee is een kruid dat rijk is aan antioxidanten en polyfenolen, die beide zouden kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door de zon en het verouderingsproces. Groene thee kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Het kan je huid een gezonde glow geven en de huidstructuur verbeteren. Je kunt groene thee drinken of een gezichtsmasker maken met groene thee en yoghurt.

Calendula verzacht

Calendula, ook wel bekend als goudsbloem, is een kruid dat vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de verzachtende, helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Calendula kan helpen bij het verminderen van irritatie en roodheid van de huid, evenals bij het genezen van kleine wondjes en brandwonden. Calendula kan worden gebruikt in de vorm van een crème of zalf, maar ook in bad of in de thee.

Lavendel kalmeert de huid

Lavendel is een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in aromatherapie. Lavendel kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verminderen van acne, evenals bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van de groei van nieuwe huidcellen. Lavendel kan worden gebruikt in de vorm van een olie voor massage, maar is ook heel geschikt om te verwerken in zoete gerechten en in thee.

Kamille vermindert irritatie van de huid

Ook Kamille is een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt net als Calendula vaak gebruikt in thee en huidverzorgingsproducten. Kamille kan helpen bij het verminderen van irritatie en roodheid van de huid, evenals bij het hydrateren en verzachten van de huid. Gebruik dit kruid in een gezichtsmasker, in de thee of in massageolie.

De verkoelende eigenschappen van pepermunt

Pepermunt is een kruid dat bekend staat om zijn verkoelende en verfrissende eigenschappen. Je kunt er heerlijke thee van zetten en het wordt ook wel eens gebruikt in huidverzorgingsproducten. Als je last hebt van jeuk of huidirritatie dan zou pepermunt verlichting kunnen bieden. Gebruik het in een gezichtsmasker of in huidolie.

Echinacea stimuleert je immuunsysteem

Echinacea is een kruid dat bekend staat om zijn immuunstimulerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in supplementen. Echinacea kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verbeteren van de huidskleur en -textuur. Echinacea kan worden gebruikt in de vorm van een gezichtsmasker of toner.

Aloë Vera

Aloë vera is een plant die bekend staat om zijn hydraterende en kalmerende eigenschappen. Aloë vera kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huidelasticiteit, evenals bij het verminderen van acne en het genezen van kleine wondjes. Gebruik het in de vorm van een gel, crème of toner.

Kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde huid, maar zijn geen wondermiddelen

Wil je de gezondheid van je huid verbeteren? Gebruik dan bovenstaande kruiden in je huidverzorgingsroutine, verwerk ze in de thee of in een lekker gerecht. Besef je echter wel dat kruiden geen wondermiddelen zijn. Om een gezonde huid te krijgen of te behouden is het daarnaast belangrijk dat je stress zoveel mogelijk vermijdt, dat je voldoende slaapt, voldoende water drinkt, gezond eet, regelmatig beweegt en verzorgingsproducten gebruikt die passen bij jouw huidtype. Een schoonheidsspecialist kan je hierover adviseren. Ook als je huidproblemen zoals acne of eczeem hebt raden we je aan om een specialist te raadplegen. Kruiden zijn echter wel een hele waardevolle toevoeging aan je huidverzorgingsroutine en bovendien lekkere smaakmakers in tal van gerechten.

Vorig artikel De lekkerste zoutloze kruidenmixen maak je gewoon zelf!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.