Doorgaan naar inhoud
Gedroogde kruiden bewaren

Gedroogde kruiden bewaren: 5 tips

Kruiden zijn een geweldige manier om smaak toe te voegen aan je gerechten zonder extra vet of calorieën. Ze zijn ook handig omdat ze lang houdbaar zijn en je ze gemakkelijk op voorraad kunt hebben in je keuken. Maar om de kwaliteit en smaak van de kruiden en specerijen te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. In deze blog delen we 5 tips om je gedroogde kruiden op de juiste manier te bewaren.

1. Bewaar je gedroogde kruiden in een donkere en koele omgeving

De kwaliteit van gedroogde kruiden wordt het best bewaard op een donkere en koele plek, zoals in een keukenkast of -lade. Zonlicht en warmte kunnen de smaak en kleur van de kruiden beïnvloeden en kunnen leiden tot een vermindering van de kwaliteit. Hoe leuk die glazen kruidenpotjes er ook uit zien op je aanrecht, het is dus niet de beste optie.

2. Bewaar de kruiden in een luchtdichte verpakking

Gedroogde kruiden en specerijen moeten worden bewaard in luchtdichte verpakkingen om ze te beschermen tegen vocht en licht. Dit zorgt ervoor dat de kruiden langer houdbaar blijven en hun smaak en aroma behouden. Gebruik dus goed afsluitbare zakjes of potjes.

3. Gebruik donkere glazen potten

Bewaar je de kruiden graag in glazen potjes? Kies dan voor donker glas. Dit vermindert de blootstelling aan licht en beschermt de kruiden beter tegen oxidatie. Met andere woorden: ze gaan langer mee.

4. Bewaar kruiden weg van de kookplaat

Bewaar gedroogde kruiden niet in de buurt van de kookplaat of de oven. De warmte die van de kookplaat of oven afkomt, kan de kwaliteit en smaak van de kruiden negatief beïnvloeden.

5. Label de kruiden met de datum van aankoop

Het is belangrijk om de datum van opening op de verpakking van de kruiden te vermelden, zodat je weet wanneer je ze moet vervangen. Gedroogde kruiden hebben over het algemeen een houdbaarheid van ongeveer een jaar. Natuurlijk kun je ook de t.h.t. datum als richtlijn gebruiken.

Samengevat kunnen we zeggen dat kruiden en specerijen hun kwaliteit en smaak het best behouden als je ze op een goede manier bewaart en opbergt. Dus op een koele, donkere plaats, uit de buurt van warmtebronnen en in luchtdichte verpakkingen. Zo heb je maximaal plezier van deze smaakmakers in je keuken.

Op welke manier bewaar jij jouw kruiden thuis? We vinden het altijd leuk om foto’s te ontvangen.

Vorig artikel Deze kruiden mogen dit najaar niet ontbreken in je keukenkast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.