Doorgaan naar inhoud
Deze kruiden moet je minimaal in huis hebben om smaakvol te kunnen koken

Deze kruiden moet je minimaal in huis hebben om smaakvol te kunnen koken

Houd je van lekker koken of ben je net de kunst van het bereiden van een maaltijd aan het ontdekken? Dit zijn de kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in je keukenkastje.

Zout

In een restaurant staat zout vaak op tafel zodat je naar eigen smaak zout aan je eten kunt toevoegen. Hoeveel zout je lekker vindt in je eten, is namelijk voor iedereen persoonlijk. Maar het mag eigenlijk niet ontbreken in je keuken omdat zout de smaken van een gerecht naar boven haalt. En daarmee maak je een soep bijvoorbeeld nog lekkerder. Kies voor grof zeezout of Himalayazout over gegrilde groenten of in de soep voor een verrassende smaakbeleving.

Peper

Ook peper is een specerij die je standaard in je keukenkastje hebt staan. Peper zorgt voor een beetje pit in je gerecht. Door voor een specifieke pepersoort te kiezen, bepaal je ook de intensiteit van de scherpte van de peper. Zwarte peperkorrels zijn wat scherp van smaak, witte peper is over het algemeen wat milder. We hebben ook roze peperkorrels in ons assortiment. Deze hebben een wat fruitige smaak. Peper voeg je toe aan sauzen, salades of zelfs aan chocolade als je op zoek bent naar een verrassende, maar toch subtiele bite in je gerecht.

Kurkuma

Ben je liefhebber van Indiase curry dan mag de kurkuma niet ontbreken in je kruidenrek. Kurkuma is gemaakt van wortelstokken van de gelijknamige plant. Deze wortelstokken worden tot poeder gemalen. Deze specerij geeft je gerechten wat bitterheid en er zit ook wat scherpte in. Behalve dat de smaak van kurkuma sprekend is, geeft deze specerij ook een opvallende, gele kleur aan het eten. Voeg kurkuma niet alleen toe aan je curry’s maar tevens aan smoothies en groente- en stoofgerechten voor een exotisch en smaakvol accent.

Paprikapoeder

Wil je graag een zoete smaak aan je eten toevoegen, dan is het het handig om paprikapoeder bij de hand te hebben tijdens het koken. Paprikapoeder is mild van smaak en als je onze gerookte versie kiest, geef je een nog diepere smaak aan het geheel. Paprikapoeder past bij heel veel gerechten, zoals bijvoorbeeld paella, soepen en marinades. Kies de paprikapoeder die voor jou de beste toevoeging van smaak is, zoals de zoete, milde of gerookte variant.

Laurierblaadjes

Laurierblad is tevens een echte smaakmaker die eigenlijk onmisbaar is tijdens het koken. Het blad geeft een lekker aroma af als je het mee kookt in marinades of met groenten als rode kool. Vaak gebruik je, afhankelijk van de omvang van het gerecht, meerdere laurierblaadjes om een lekkere smaak te krijgen. Denk er wel aan om de laurierblaadjes na het koken uit de pan te halen. Je eet dit blad namelijk niet met de rest van het gerecht op.

Nootmuskaat

Voor een pittige, nootachtige smaak bij je aardappel- of groentegerechten voeg je nootmuskaat toe. Nootmuskaat mag niet in je keuken ontbreken, omdat het bijvoorbeeld een standaard groenten als bloemkool of sperziebonen net dat beetje extra smaak geeft. Wil je hetzelfde, nootachtige proeven in een dessert of een taart?

Gebruik in dat geval dan onze gemalen foelie. Foelie is de zaadrok van de nootmuskaat en is dus afkomstig van dezelfde vrucht. Het verschil is dat foelie een iets subtielere smaak heeft dan de noot, waardoor foelie beter past in zoete gerechten.

Knoflookpoeder

Knoflookpoeder heeft een hele eigen smaak en wordt in verschillende keukens gebruikt om het eten een intensere smaak te geven. In een Italiaanse tomatensaus komt met knoflook de zoetheid van de tomaten bijvoorbeeld goed naar voren. Maar je kunt eigenlijk bij ieder gerecht dat je bereidt knoflook toevoegen. Denk aan vlees- en visgerechten, marinades en sauzen. Dit maakt knoflook een heel veelzijdige specerij die ook onmisbaar is in je keuken.

De bovenstaande kruiden en specerijen zijn altijd fijn om in huis te hebben zodat je je gerechten meer smaak kunt geven.

Vorig artikel Zo bereid je de perfecte kipfilet
Volgend artikel Valentijnsrecepten: ware liefde gaat door de maag

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.