Doorgaan naar inhoud
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Kruiden voor een goede nachtrust

Deze kruiden kunnen bijdragen aan een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor onze gezondheid. Tijdens de slaap herstellen je lichaam en geest en laad je je op voor de volgende dag. Hoe beter de slaap, des te uitgeruster je bent en hoe meer energie je de volgende dag hebt. Slaap je te weinig, of is je slaap van slechte kwaliteit, dan heeft dat allerlei negatieve gezondheidseffecten, zoals moeheid, energietekort en concentratieproblemen. Ook kun je je labiel voelen als je langdurig te weinig slaap krijgt. Daarnaast heeft slaapgebrek impact op het functioneren van je organen en uit onderzoek blijkt ook dat de kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en depressie groter is als je structureel geen goede nachtrust hebt.

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder slaapproblemen heeft. Je bent dus zeker niet de enige die dit ervaart. Gelukkig zijn er verschillende kruiden die kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. In dit artikel lees je welke kruiden hierin ondersteunend kunnen zijn.

Kamille

Kamille is een van de meest populaire kruiden voor het bevorderen van een goede nachtrust. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de kalmerende eigenschappen en het vermogen om stress en angst te verminderen. Kamille bevat apigenine, een stof die werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kan helpen om de geest te ontspannen en het lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust. Drink ’s avonds voor het slapen een kop kamillethee.

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt als een natuurlijk kalmerend middel. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress en het bevorderen van een goede nachtrust. Valeriaan bevat verbindingen die de werking van GABA in de hersenen kunnen versterken. GABA is een neurotransmitter die de hersenactiviteit vermindert en het lichaam in een ontspannen toestand brengt. Drink valeriaan als thee of gebruikt het als supplement in capsulevorm.

Passiebloem

Passiebloem is een kruid dat van oudsher wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en angst. Het kan helpen om de geest te ontspannen en het lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust. Passiebloem bevat flavonoïden die kunnen werken als natuurlijke kalmeringsmiddelen. Ook dit kruid kun je prima gebruiken om thee van te zetten. Daarnaast zijn er ook supplementen waarin dit kruid verwerkt is.

Lavendel

Lavendel ken je waarschijnlijk wel om zijn ontspannende en rustgevende eigenschappen. Een massage met lavendelolie is een perfecte manier om heerlijk ontspannen in slaap te vallen. Daarnaast kun je het ook als thee drinken, in zoete gerechten verwerken of een paar takjes op je nachtkastje leggen zodat je de geur kan inademen. Ook wordt het vaak gebruikt in verstuivers en verdampers voor in huis.

Hop

Hop is wat minder bekend wellicht, maar wordt vaak gebruikt om de kalmerende effecten van valeriaan te versterken. Dit kruid bevat verbindingen die kunnen werken als natuurlijke kalmeringsmiddelen en die de geest ontspannen. Ook hop kun je drinken als thee, maar het wordt ook vaak in supplementen toegevoegd.

Citroenmelisse

Wie last heeft van angst en slapeloosheid, heeft mogelijk baat bij het gebruik van citroenmelisse. Dit kruid kan helpen om je lichaam en geest te kalmeren, wat belangrijk is voor een goede slaap. Drink citroenmelisse in de thee ’s avonds voordat je gaat slapen.

Conclusie

Slecht slapen is voor veel mensen een groot probleem, dat een enorm effect heeft op het dagelijks leven. Natuurlijk is het in het geval van gezondheidsproblemen altijd aan te raden om een arts te raadplegen. Maar onderschat ook de krachtige werking van kruiden niet. Bovenstaande kruiden kunnen allemaal bijdragen aan een goede nachtrust vanwege de kalmerende en ontspannende eigenschappen.

Vorig artikel Kurkuma: Een gouden specerij vol smaak en gezondheidsvoordelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.