Doorgaan naar inhoud
De wereld van kaneel

De wereld van kaneel

De herfst en winter zijn seizoenen waarin we op zoek zijn naar extra warmte en gezelligheid. Ook in onze gerechten en drankjes vind je dit terug. Denk maar eens aan de heerlijke appeltjes met kaneel, verwarmende soepen, thee, speculaas en meer. Een van de kruiden die in deze maanden graag en veelvuldig wordt gebruikt is kaneel. Maar wat is kaneel nu eigenlijk? Waar komt het vandaan en wat zijn de verschillende soorten kaneel? In dit artikel vertellen we je meer over de vijf bekendste soorten kaneel; Cassia Kaneel, Ceylon Kaneel, Indonesisch Kaneel, Saigon Kaneel en Korintje Kaneel.

Cassia Kaneel

Cassia is de kaneelsoort die je het meest in de winkel zult vinden. Deze kaneel beschikt over een sterke kenmerkende geur en heeft een meer zoete en scherpe smaak in vergelijking tot de andere kaneeloorten.

De officiële naam voor Cassia Kaneel is Cinnamomum Cassia. Hij komt van de schors van de Cinnamomum Cassia-bomen die hoofdzakelijk in China, Indonesië en enkele andere Aziatische landen groeit. Daarom wordt de Cassia ook wel Chinese kaneel genoemd.

We gebruiken deze kaneelsoort graag in zoete gerechten zoals gebak en toetjes. Maar ook hartige recepten zoals stoofschotels en curry's kan kaneel worden toegevoegd. In de Chinese keuken wordt kaneel ook in vlees- en soep gerechten gebruikt.

Ceylon Kaneel

Deze kaneelvariant wordt gezien als de "echte" kaneel soort. De smaak is meer verfijnd en delicaat. De Ceylon kaneel komt van oorsprong uit Sri Lanka, India, en enkele andere delen van Zuidoost-Azië. Het komt van de schors van de Cinnamomum verum boom. Vanwege zijn heerlijk zoete smaak wordt ook deze kaneel variant graag gebruikt in zoete gebakjes, vanille-ijs en dergelijke recepten. Maar ook in een verwarmende thee, chocomel en koffie kan kaneel worden toegevoegd voor een extra laag finesse en genot.

Indonesische Kaneel

Deze kaneelsoort is een variant van Cassia kaneel. Een andere benaming Indonesische kaneel is Padang-kaneel. Zoals de naam al doet vermoeden groeit het voornamelijk in .. Indonesië! Zijn smaak is vergelijkbaar met die van de Cassia kaneel. In de regel is de smaak van de Indonesische kaneel iets zachter dan die van de Cassia.

In Indonesië wordt deze kaneelsoort gebruikt in zowel zoete gerechten als vleesgerechten en soepen. Voorbeelden hiervan zijn rendang (vlees), soto (soep), klepon (rijst cakeballetjes) en spekkoek(cake).

Saigon Kaneel

Saigon Kaneel komt van de Cinnamomum loureiroi-bomen die in Zuidoost-Azië, en dan voornamelijk in Vietnam, worden verbouwd. De Saigon kaneel beschikt over een sterke en krachtige kaneel smaak en geur. Het wordt dan ook graag gebruikt in recepten waarbij juist dat krachtige aroma gewenst is. Waar de Indonesische kaneel zeer subtiel aanwezig is, zal de Saigon meer de aandacht trekken. Hij kan dan ook optimaal tot zijn recht komen in chocolade desserts, appeltaart, kaneel broodjes en koekjes of appelflappen.

Korintje Kaneel

Ook deze kaneelsoort is een variant van Cassia kaneel. Een andere naam voor korintje kaneel is javaanse kaneel omdat het hoofdzakelijk wordt verbouwd op Java. De smaak van Korintje kaneel is zeer mild. Het geeft cakes, muffins of brood een klein vleugje kaneel, die niet zal overheersen. Ook koffie en chocomelk kunnen met een beetje Korintje kaneel worden verrijkt.

In het kort:

Naam

Herkomst

Smaak

Toepassing

Cassia kaneel

China

Aziatische landen

Sterk

Pittig

Scherp

Westerse keuken

Zoet & hartig

Ceylon kaneel

Sri Lanka

India Zuidoost-Azië

Delicaat

Zoet

Complex

Voornamelijk zoet & dranken

Indonesische kaneel

Indonesië

Lijkt op ceylon maar zachter

Indonesische keuken

Zoet & hartig

Saigon kaneel

Vietnam

Zeer sterk en krachtig

Zoet & hartig met een sterke kaneelsmaak

Korintje kaneel

Java

Milder dan saigon

Voornamelijk zoet & danken

 

Coumarine

Coumarine is een stof die van nature voorkomt in kaneel. Echter kan de hoeveelheid coumarine per kaneelsoort variëren. In kleine dosering wordt coumarine als veilig gezien, maar wanneer er te veel coumarine wordt genuttigd kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Een te veel aan coumarine kan leiden tot leverschade en hartritmestoornissen. Verder heeft coumarine bloedverdunnende eigenschappen. Een te veel aan kaneel met grote hoeveelheden coumarine kan bovendien leiden tot duizeligheid, diarree, misselijkheid en overgeven. Over het algemeen is er bij een gewoon gevarieerd dieet met wat kaneel nauwelijks sprake van een te hoge inname van coumarine. Wanneer het echter als supplement in grote hoeveelheden of dosering wordt gebruikt kan het risico op dit soort bijwerkingen toenemen.

Doordat Ceylon kaneel een veel lagere hoeveelheid coumarine heeft, wordt deze kaneel soort als de gezondste beschouwd. Vooral voor mensen die graag en veelvuldig kaneel eten is dit de gezondste keuze onder de kaneelvarianten. Verder is Ceylon de meest gekozen kaneelsoort omdat de milde en subtiele smaak iedereen weet te overtuigen terwijl de verfijnde en toch complexe geuren je neus strelen.

Voor welke kaneel variant kies jij? Kies de soort die het beste past bij jouw gerechten en consumptiegedrag. Geniet van de geur en de smaak van het heerlijk verwarmende kaneel.
Vorig artikel De magie van Kruidnagel in de keuken en voor de gezondheid
Volgend artikel 8x peper (in je reet)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.