Doorgaan naar inhoud
Zoutloze kruidenmixen maken

De lekkerste zoutloze kruidenmixen maak je gewoon zelf!

De meeste gerechten worden pas echt lekker als je er kruiden en specerijen aan toevoegt. Standaard kruidenmixen bevatten echter vaak veel zout, omdat dit een belangrijke smaakmaker is. Lastig, voor wie de zoutinname wil beperken. Natuurlijk zijn er ook zoutloze kruidenmixen verkrijgbaar, maar minstens net zo leuk (en lekker!) is het om je eigen mix te maken. In dit blog geven we je een paar ideeën. We zijn benieuwd welke jij gaat proberen.

Maak stap voor stap je eigen zoutloze kruidenmix

Stap 1: Selecteer je favoriete kruiden en specerijen

Het eerste wat je moet doen, is je favoriete kruiden en specerijen selecteren. Denk aan smaken die je lekker vindt en die goed passen bij de gerechten die je vaak bereidt. Enkele veelgebruikte kruiden en specerijen zijn basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, peterselie, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, komijn, kurkuma, koriander en gemalen zwarte peper. Verderop in dit blog delen we een aantal recepten met je.

Stap 2: Koop gedroogde kruiden en specerijen

Je kunt verse kruiden gebruiken, maar gedroogde kruiden zijn handiger omdat ze langer meegaan en een sterker geconcentreerde smaak hebben. Zorg ervoor dat je kruiden en specerijen van hoge kwaliteit koopt om de beste smaak te krijgen. In onze webwinkel vind je een groot assortiment.

Stap 3: Meng de kruiden en specerijen

Nu komt het leuke deel: het mengen van je kruiden en specerijen! Gebruik een kom en voeg de gewenste hoeveelheden van elke kruiden en specerijen toe. De verhoudingen zijn flexibel en afhankelijk van je persoonlijke smaak. Begin met kleine hoeveelheden en proef tussendoor om de gewenste smaak te bereiken.

Stap 4: Bewaar je kruidenmix

Bewaar je zelfgemaakte zoutloze kruidenmix in luchtdichte potjes of specerijencontainers op een koele, donkere plaats. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de smaak en voedingswaarde van de kruiden kan beïnvloeden. Een koele keukenlade of een keukenkastje is ideaal hiervoor.

4 Receptideeën voor zoutloze kruidenmixen

Nu je je eigen zoutloze kruidenmixen hebt gemaakt, is het tijd om ze te gebruiken in heerlijke recepten! Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

1. Mediterrane kruidenmix voor gegrilde groenten

Meng oregano, tijm, basilicum, rozemarijn en knoflookpoeder om een heerlijke mediterrane kruidenmix te maken. Besprenkel je favoriete groenten met olijfolie en strooi de kruidenmix erover voordat je ze op de grill legt.

2. Mexicaanse kruidenmix voor taco's

Maak een pittige Mexicaanse kruidenmix met paprikapoeder, komijn, gemalen zwarte peper en een vleugje cayennepeper. Gebruik deze mix om je taco-vulling op smaak te brengen voor een ware smaakexplosie.

3. Aziatische kruidenmix voor roerbakgerechten

Meng kurkuma, koriander, gember en knoflookpoeder om een Aziatische kruidenmix te maken. Gebruik het om je roerbakgerechten op smaak te brengen voor een authentieke Aziatische smaak.

4. Italiaanse kruidenmix voor pastasaus

Combineer oregano, basilicum, peterselie en knoflookpoeder om een heerlijke Italiaanse kruidenmix te maken. Voeg het toe aan je zelfgemaakte pastasaus voor een smaakvolle Italiaanse touch.

Experimenteer er op los

Het leuke van koken met kruiden en specerijen is dat je er lekker op los kunt experimenteren. Volg je gevoel, je neus en je smaakpapillen en maak je eigen kruidenmix. Zeker als je net begint met zoutloos eten lijkt alles misschien smakeloos, maar met de juiste mix zal je ontdekken dat je eigenlijk geen zout meer nodig hebt om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Wil je wel experimenteren in de keuken, maar ga je ook voor gemak? Kies dan voor een van onze ready-to-go kruidenmixen.

Vorig artikel Koken zonder stress: tips voor snelle én smaakvolle maaltijden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.