Doorgaan naar inhoud
De gezelligheid van de Italiaanse keuken

De gezelligheid van de Italiaanse keuken

Wanneer we denken aan Italië zien we al snel lange tafels vol vrienden en familie voor ons. Gezelligheid en lekker eten is dan ook heel belangrijk voor een Italiaan. Met de overheerlijke recepten van de Italiaanse keuken komt die warmte en gezelligheid echt tot leven. Echter zouden deze gerechten niet hetzelfde zijn zonder hun kenmerkende kruiden. Welke kruiden altijd wel een plekje vinden in de Italiaanse keuken lees je hier!

Kruiden van de Italiaanse keuken

Gezelligheid aan tafel en een warm gevoel in je buik. Aan een Italiaanse tafel wordt genoten van het gezelschap en het smaakvol bereide eten. We zijn verschillende kruiden en specerijen die in de meeste italiaanse recepten voorkomen en dan ook sterk geassocieerd worden met de Italiaanse keuken zijn:

  • Basilicum - Basilico
  • Oregano - Origano
  • Rozemarijn - Rosmarino
  • Tijm - Timo
  • Knoflook - Aglio
  • Peterselie - Prezzemolo
  • Salie - Salvia
  • Rode Peper(vlokken) - Peperoncino
  • Majoraan - Maggiorana

Nu je de belangrijkste Italiaanse kruiden en de Italiaanse vertaling ervan hebt geleerd, kunnen we eens ontdekken wat het nu eigenlijk voor kruiden zijn. Lees hieronder verder om kennis te maken met deze kruiden.

Basilicum

Basilicum is wel een van de meest bekende kruiden die we met de Italiaanse keuken in verbinding brengen. Het wordt gebruikt voor pesto's, caprese salade, pasta's en meer. Basilicum zorgt met zijn frisse smaak, die doet denken aan anijs en kruidnagel, voor extra smaak en kleur in gerechten.

Oregano

Oregano is vaak te vinden op pizza's en pasta's. Oregano heeft een warme en kruidige smaak en wordt vaak gebruikt voor tomatensaus, gegrilde groenten en vleesgerechten. Alleen al bij de geur van oregano krijg je onherroepelijk beelden van mediterrane heuvels voor je ogen en waan je jezelf in Italiaanse sferen.

Rozemarijn

Een bekende Italiaanse snack is een mix van olijfolie en rozemarijn op geroosterd brood. Heerlijke eenvoud die direct een goed gevoel geeft. De geur doet denken aan een bloeiende Italiaanse moestuin. Rozemarijn zorgt voor een aardse en houtige smaak die perfect past bij bijvoorbeeld geroosterd vlees, aardappelen en focaccia.

Tijm

Tijm heeft een subtiel pittige en citrusachtige smaak. Om die reden wordt tijm graag gebruikt in diverse sauzen, soepen en groenten. Tijm laat zich bovendien goed mixen met verschillende andere Italiaanse kruiden. Tijm is dan ook vaak te vinden in italiaanse kruidenmixen.

Knoflook

Wat zou Italië zijn zonder knoflook? Bijna in ieder Italiaans gerecht kan knoflook te pas komen. Met zijn scherpe en kruidige smaak voegt het echt iets toe. Knoflook vindt toepassing in sauzen, pasta's, stoofschotels en smaakvolle bruschetta's. Knoflook heeft een kenmerkende smaak die extra warmte en sfeer toevoegt aan de gezellige Italiaanse tafel.

Peterselie

Peterselie komt in twee varianten voor: platte peterselie en krulpeterselie. Ze zorgen beide voor een extra frisse, licht kruidige smaak. Het wordt het meeste gebruikt als garnering maar wordt ook vaak toegevoegd aan soepen, saus, risotto en recepten met vis. Met een blaadje peterselie kun je de presentatie van jouw gerechten naar een hoger niveau tillen.

Salie

De smaak van salie is zeer aards waardoor het perfect past bij vleesgerechten. Salie wordt bovendien graag gebruikt in een kruidige boter voor de bereiding van pasta sauzen. Waarvoor zou jij de salie gebruiken?

Rode Peper (vlokken)

Italianen houden wel van een beetje pit in hun eten. Voeg een vleugje rode peper vlokken toe aan pasta's, pizza's en sausjes om extra warmte te geven aan authentieke Italiaanse gerechten, Het zorgt voor meer leven aan tafel en in het gerecht.

Majoraan

Majoraan heeft een milde en zoete smaak. Het is zeer geschikt voor een tomatensaus en bijvoorbeeld voor in stoofschotels. Majoraan heeft een bijna bloemachtige smaak die onherroepelijk voor meer comfort zorgt.

Met welke kruiden kook jij het liefst? Stel je eigen Italiaanse kruidenmix samen of doe je voordeel met onze reeds bij elkaar gemengde Italiaanse smaakexplosie. Hierin vind je kruiden zoals basilicum, oregano, rozemarijn, tijm en andere Italiaanse kruiden.

Vorig artikel 5 heerlijk aardse kruiden zoals komijn
Volgend artikel Kruiden die je vrolijk maken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.