Doorgaan naar inhoud
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Het aspergeseizoen is van start! Zo bereid je de lekkerste asperges

Het aspergeseizoen is van start! Zo bereid je de lekkerste asperges

Ben je dol op asperges? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot het aspergeseizoen begint. Deze gezonde en overheerlijke groente van Hollandse bodem is namelijk niet het hele jaar door te koop. Sterker nog, het aspergeseizoen duurt maar een paar maanden! Wil jij optimaal profiteren van deze periode? In dit blog vertellen we je precies wanneer het aspergeseizoen begint en hoe je asperges het beste kunt bereiden.

Wanneer begint het aspergeseizoen?

Hoewel je vanaf februari of maart vaak al asperges uit de kassen kan kopen, begint het échte aspergeseizoen vanaf april. De precieze datum is afhankelijk van het weer en de temperatuur in het voorjaar. Je hebt nu tot 24 juni de tijd om asperges van Hollandse bodem te eten. Op 24 juni stopt het aspergeseizoen. De aspergeplant heeft namelijk minimaal 100 groeidagen nodig om ook volgend jaar weer mooie asperges te kunnen leveren.

Tip: koop asperges rechtstreeks bij de boer. Zo weet je zeker dat ze vers zijn en dat je de beste kwaliteit asperges koopt. Met name de asperges uit de Achterhoek, Noord-Brabant en Limburg staan bekend om hun uitmuntende smaak en kwaliteit.

Hoe bereid je asperges?

Asperges kun je in ontzettend veel verschillende recepten verwerken. De meest simpele én lekkere manier is misschien wel om de asperges te koken en te serveren in combinatie met krieltjes, een gekookt ei en wat plakjes ham. Giet vervolgens wat gesmolten boter over de maaltijd en breng alles op smaak met onze kruidenmixen. Hieronder leggen we uit hoe je asperges moet koken:

  1. Leg de asperges een half uurtje in koud water voordat je ze gaat schillen. Zo voorkom je dat de asperges breken tijdens het schillen.
  2. Schil de asperges met een dunschiller twee keer rondom. Snijd vervolgens ongeveer twee centimeter van de onderkant af.
  3. Gooi de schillen en onderkantjes niet weg! Hier kun je een lekkere bouillon of aspergesoep mee bereiden.
  4. Leg de asperges in een pan met water en eventueel wat zout. De asperges moeten onder water komen te staan. Het is belangrijk dat de asperges niet tegen de rand van de pan worden gedrukt tijdens het koken. Gebruik dus een ruime pan.
  5. Laat de asperges tien minuten koken.
  6. Draai het gas uit en laat de asperges nog ongeveer een kwartiertje in het warme water staan. Pas na deze tijd zijn de asperges helemaal gaar!
  7. Breng de asperges op smaak met kruiden en serveer ze naar wens.

Hoe breng je asperges op smaak?

Asperges komen optimaal tot hun recht als je een subtiele kruidenmix gebruikt. Zo is onze Laten-we-gezond-doen mix een echte aanrader. Deze mix bevat geen zout en benadrukt de natuurlijke smaak van groenten. Hoewel de smaak niet te overheersend is, krijgen je asperges wel net iets meer pit. Precies wat je nodig hebt om je gerecht de final touch te geven!

Groentekruiden mix - zak s - zijaanzicht
Uiteraard kun je de laten-we-gezond-doen mix ook gebruiken voor andere groenten. Zo past de kruidenmix perfect bij gestoomde broccoli, geroosterde worteltjes of in salades en zelfgemaakte groentesoep.

Eet smakelijk.

Vorig artikel Welke kruiden zijn onmisbaar als je deze zomer gaat barbecueën?
Volgend artikel Zo maak je de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.