Doorgaan naar inhoud
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Vul je kruidenrek! Stapelkorting tot 30% op ons volledige assortiment.
Alles wat je moet weten over knoflook

Alles wat je moet weten over knoflook

In de Franse en mediterrane keuken is knoflook al eeuwen dé onmisbare smaakmaker. Het pittige broertje van de ui en bieslook is vandaag ook niet meer uit de Belgische en Nederlandse keukens weg te denken. Het veelzijdige bolgewas wordt jaarlijks op 19 april zelfs in de bloemetjes gezet met een heuse nationale knoflookdag.

Knoflooktenen pellen en fijn hakken is een tijdrovend werkje. Heb je weinig tijd en geduld voor verse knoflook? In onze webshop vind je smaakvolle kwaliteitsknoflook in granulaat- én poedervorm. Maar wat is het verschil tussen de drie eigenlijk?

In deze blog ontdek je eerst de wonderlijke geschiedenis van knoflook. Daarna leer je het verschil tussen verse knoflook, knoflookpoeder en knoflookgranulaat. En belangrijker: waarvoor gebruik je ze?

Het fascinerende knoflookverleden

Archeologen borstelden knoflookresten van meer dan vijfduizend jaar oud op. Want millennia geleden geurden de gerechten van nederzettingen in Centraal-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied al naar intense knoflookaroma's.

Al toen de oude Egyptenaren hun piramiden stapelden, dook knoflook in de kookpotten op. De Griekse arts Galenus prees het welriekend bolgewas als een powerfood waarmee je werkelijk elk kwaaltje uit de klassieke oudheid kon bestrijden.

Romeinse gladiatoren kauwden knoflookteentjes voor ze het amfitheater betraden. Want naar verluidt kreeg je er forse spierballen van. En ook in de Noordse mythologie smulden goden en ijsreuzen al eens van een stukje 'lauk'.

De magische knoflookplant

Middeleeuwers geloofden dat de knoflookplant hen tegen heksen, duivels en de vreselijke ziektes zoals de pest beschermde. In de victoriaanse griezelroman was het keukenkruid een uitstekend afweermiddel tegen bijtgrage vampiers.

Middeleeuws bijgeloof of niet: knoflook werkt vandaag nog steeds uitstekend tegen muggen, vliegen en muizen in huis. Wetenschappers dichten 'Allium sativum', zoals look in de chique botanische nomenclatuur heet, ook allerlei bloeddruk- en cholesterolverlagende eigenschappen toe.

Vincent Van Gogh vereeuwigde het bolgewas zelfs op het schilderdoek. Na een tip van chef-kok Ernst de Witte ontdekte het Van Gogh Museum in 2023 dat het schilderij 'Rode kolen en uien' uit 1887 eigenlijk 'Rode kolen en knoflook' heette.

Verse knoflook

Knoflook is een bolgewas. Je maakt de teentjes los van de bol, pelt ze en hakt ze fijn met de platte kant van je keukenmes. De grove textuur van rauwe knoflook komt helemaal tot zijn recht in salades, salsa's, marinades en dipsauzen.

Gekookte knoflook is een must in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta's en vleesgerechten. En vergeet de onvolprezen bijgerechten zoals zelfgemaakt knoflookbrood en aioli niet.

Niet iedereen is fan van verse knoflook. Overdrijf dus niet met het aantal knoflookteentjes in je recept. Voor je het weet overheerst de look je gerecht met zijn scherpe en doordringende nasmaak en komen je gasten nooit meer terug.

Knoflook kuisen is ook best een vervelend priegelwerkje. Om nog maar te zwijgen van de hardnekkige zwavelgeur die nog uren aan je vingers hangt. Gehakte of geperste knoflook bederft bovendien aardig snel.

Knoflookpoeder

Als je verse knoflooktenen droogt en vervolgens piepfijn maalt, krijg je knoflookpoeder. De smaak is heerlijk pittig, maar toch nét iets minder uitgesproken dan bij verse knoflook.

Dankzij de poederachtige textuur lost de look sneller op in sauzen, dressings, marinades en andere vloeistoffen. Knoflookpoeder doseert gemakkelijk en de typerende intense looksmaak zal zich ook mooi gelijk over je gerecht verspreiden.

Knoflookgranulaat

Knoflookgranulaat bestaat uit kleine korreltjes gedroogde knoflook. Door de grovere textuur blijft de knoflook nog een beetje beetgaar. Knoflookgranulaat is dus ideaal als je nog wat extra 'bite' wil in je gerecht. Denk maar aan salades, ovenschotels of mediterrane stoofschotels.

Knoflookgranulaat smaakt bovendien iets zoeter dan het pittigere knoflookpoeder. Wil je een mildere knoflooksmaak? Of net wat extra textuur geven aan je gerechten? Dan zit je sowieso altijd goed met knoflookgranulaat.

Lekker én gezond

In welke vorm ook: knoflook is onmisbaar in elke keuken. Het pittige bolgewas pronkt steevast in lijstjes met meest gebruikte kruiden en specerijen. Deze veelzijdige smaakmaker wordt bovendien sinds mensenheugenis geroemd voor zijn gezondheidsvoordelen.

Russische artsen prezen knoflook als de 'penicilline van het volk'. In tal van oude culturen was de lookbol zelfs een waar afrodisiacum. Ze geloofden dat knoflook niet alleen hun gerechten naar culinaire hoogtes bracht. Het keukenkruid zou ook hun libido en seksuele kracht gevoelig aanscherpen!

Zover gaan onze moderne wetenschappers niet. Maar dat knoflook je immuunsysteem, hart en bloedvaten een bescheiden boost geeft? Dat geloven ze dan weer wel. Knoflook werkt namelijk bloeddruk- en cholesterolverlagend.

En het helpt écht tegen muggen. Last van vervelend gezoem? Leg deze zomer dan maar eens enkele gepelde knoflookteentjes op je nachtkastje.
Vorig artikel Gebroken chillies: wat is het en wat kun je er allemaal mee?
Volgend artikel Welke kruiden zijn onmisbaar als je deze zomer gaat barbecueën?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.