Doorgaan naar inhoud
8x peper (in je reet)

8x peper (in je reet)

Wanneer je zegt dat iemand peper in zijn reet heeft, willen we aangeven dat die persoon zich opgejaagd of opgewonden voelt. Dat snappen we, want ook wij worden enthousiast in de keuken.

Maar zonder gekheid, peper is één van die specerijen die je in zo'n beetje elke keuken wel tegenkomt. Maar wist je dat er verschillende soorten pepers zijn? En dat ze allemaal hun unieke eigenschappen hebben? In dit blog vertellen we je er alles over.

Enne.. als je iemand kent die soms wat meer peper in zijn reet kan gebruiken.. verwijs hem of haar dan naar dit blog ;)

8 soorten peper

Peper is een van de oudste en meest gebruikte specerijen ter wereld. Al eeuwenlang wordt het niet alleen in verschillende recepten gebruikt maar ook in de geneeskunde. In dit blog willen we je kennis laten maken met acht verschillende soorten peper en waarvoor ze worden gebruikt.

Zwarte peper

Allereerst, zwarte peper. Zwarte peper is de meest bekende pepersoort die gemaakt is van de onrijpe vruchten van de peperplant. De vruchten worden gedroogd en vervolgens verpakt of gemalen en dan verpakt. Zwarte peper heeft een pittige, ietwat scherpe smaak en kan in bijna elk gerecht wel worden gebruikt. Strooi het over je ei, soep, vlees, saus of groente.

Witte peper

Dan heb je ook nog witte peper. Witte peper komt van dezelfde plant als de zwarte peper. Maar waarom is hij dan wit?

Dat komt doordat de buitenste schil van is verwijderd voordat de peperkorrel is gedroogd. Doordat deze schil is weggehaald is de smaak milder dan die van de zwarte peper. Het is dan ook een ideale variant in gerechten waarbij je wel wat spice van de peper wilt, zonder dat hij overheerst. Maar ook wanneer je de zwarte kleur van de peper wilt voorkomen, zoals bij een witte saus of aardappelpuree

Groene peper

Groene peper is een andere pepersoort. Ook deze komt van dezelfde plant maar de verwerking is anders. De groene peper is een onrijpe peperkorrel die in zout water geconserveerd wordt, of wordt ingelegd in azijn. Daarom leent deze pepersoort zich zeer goed voor ingemaakte en geconserveerde gerechten. Denk maar eens aan augurken en ingelegde vleeswaren.

Roze peper

Roze peperkorrels beschikken over een heerlijk zoete, fruitige smaak met een vleugje warmte. De kleur maakt een gerecht helemaal af. Je kunt hem toevoegen aan salades, vlees- en visgerechten en zelfs aan bepaalde desserts!

Peper in je reet mix

Tip: Wil je in één hap van deze vier pepersoorten genieten? Ga dan voor onze smaakvolle peper-in-je-reet mix. Hierin zitten niet alleen de zwarte en witte peperkorrels, maar ook de groene en roze. Men noemt deze mix ook wel vierseizoenenpeper.

Rode peper

Rode peper is dan weer een peperkorrel die de tijd heeft gekregen om volledig te rijpen. Daardoor krijgt de peper een zoete smaak met slechts een milde pittigheid. Rode peper doet het goed in chutneys, marinades en dergelijke. Zijn mooie kleur voegt ook visueel een extra laag toe aan een gerecht.

Lange peper

Lange peper is een pepersoort met een langwerpige vorm. Zijn smaak is pittig en houtachtig. Vooral in authentieke middeleeuwse gerechten wordt vaak lange peper gebruikt. Tegenwoordig halen we eerder de zwarte en witte peper uit de kast.

Cubeb Peper

Cubeb Peper heeft een lichte citroen smaak die de pittige pepersmaak complimenteert. Hij komt van de cubebpeperplant en wordt voornamelijk in Noord-Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische gerechten gebruikt. Met deze peper voeg je wat exotisch en avontuurlijks toe aan je gerechten.

Tellicherry Peper

Ten slotte Tellicherry Peper. Deze pepersoort is een variant van de zwarte peper die in Tellicherry in India. Zijn smaak is uiterst complex en kruidig en rijk. De korrels zijn wat groter dan de rest. Tellicherry Peper is de meest gewaardeerde pepersoort van dit moment. Heb jij hem al eens geproefd?

Vorig artikel De wereld van kaneel
Volgend artikel Kruidige Uitspraken. Ken jij ze allemaal?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.