Doorgaan naar inhoud
Uitverkoop! 30% korting op alle losse kruiden
Uitverkoop! 30% korting op alle losse kruiden
5 heerlijk aardse kruiden zoals komijn

5 heerlijk aardse kruiden zoals komijn

Komijn is een unieke specerij die in verschillende keukens wordt gebruikt zoals het Midden-Oosten, India, Mexico en meer. Komijn heeft een aardse, nootachtige smaak met een hint van citrus. Komijn wordt regelmatig eerst geroosterd om zijn smaak te versterken. In dit blog vertellen we je alles over de meest voorkomende soorten komijn, de smaak en hun toepassingen!

Gewoon komijnzaad

De officiële naam van de gewone komijn is Cuminum cyminum. Gewone komijn is vaak te vinden in onze keukenkasten. Hij wordt graag gebruikt in curry's, stoofschotels en chili. Maar het past ook in uiteenlopende kruidenmixen. In India en het Midden-Oosten wordt het ook gebruikt als smaakmaker in brood en gebak. Wist je al dat het al sinds eeuwen gebruikt wordt om maagklachten te verminderen?

Zwarte komijn

Zwarte komijn komt van de Nigella sativa plant. De smaak lijkt op de gewone komijn maar beschikt over een kruidige en nootachtige ondertoon. Er wordt gezegd dat zwarte komijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen zou hebben. Het is in ieder geval een heerlijke toevoeging aan je gerechten.

Karwij

Karwij mag dan een totaal andere smaak hebben, het wordt door zijn naam regelmatig verward met komijn. Karwij heeft een wat scherpere en anijsachtig smaakprofiel. Karwijzaad wordt regelmatig gebruikt in brood, gebakjes en kaas. Het past ook zeer goed in zuurkool en roggebrood. Karwij kan net als komijnzaad een positieve invloed hebben op spijsverteringsproblemen.

Komijn-Koriander

Een andere benaming voor komijn-koriander is korianderzaad. De smaak van korianderzaad is kruidig met een citrusachtige smaak die zich goed mengt met andere kruiden en specerijen. Korianderzaad vindt vaak toepassing is Indiase en Zuid-Aziatische keukens met recepten zoals curry's, chutneys en kruidenmengsels zoals garam masala. Ook korianderzaad zou kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen.

Spaanse Komijn

Spaanse Komijn komt van dezelfde plantenfamilie als karwij. Een andere naam voor spaanse komijn is peterseliezaad. Het heeft een licht nootachtige smaak met een hintje citrus. De smaak van spaanse komijn is milder dan die van de gewone komijn. Je vindt spaanse komijn vaak terug in maaltijden zoals paella, stoofschotels en verschillende kruidenmengsels. Spaanse komijnzaad wordt regelmatig gebruikt als natuurlijke ademverfrisser.

Hoewel ze allen een andere smaak hebben, voegen ze allemaal een diepere laag toe aan je maaltijden. Het is fascinerend hoe een klein zaadje zo veel effect kan hebben op je gerecht. Probeer het maar eens uit. Ga op avontuur en experimenteer met deze verschillende kruiden. Ontdek samen de lekkerste combinaties om je gerechten naar een hoger niveau te tillen.

Smakelijk eten!
Vorig artikel Oud en Nieuw cocktails die geluk brengen in het nieuwe jaar
Volgend artikel De gezelligheid van de Italiaanse keuken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.