Doorgaan naar inhoud
Top 10 kruiden

10 kruiden die niet in je keukenkast mogen ontbreken

Kruiden zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding en kunnen smaak, geur en gezondheidsvoordelen toevoegen aan onze gerechten. De hobbykoks onder ons weten hoe belangrijk het is om een paar essentiële kruiden in je keukenkast te hebben. Hieronder vind je een lijst van 10 kruiden en specerijen die niet in je keukenkast mogen ontbreken.

Basilicum

Basilicum is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken en past goed bij tomaten, kaas en pastagerechten. Het is heerlijk in de spaghettisaus, op de pizza of in de tomatensoep. Het heeft een pittige, zoete en kruidige smaak en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Basilicum lijkt bovendien antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben die goed kunnen zijn voor de gezondheid.

Oregano

Oregano wordt in de Mediterrane keuken veel gebruikt en is een heerlijke smaakmaker in gerechten met tomaten, op de pizza en bij gegrild vlees. Oregano heeft een pittige en kruidige smaak en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. De gedroogde variant is onmisbaar in je keukenkast of kruidenrek.

Tijm

Maak je graag stoofschotels, soepen en gegrild vlees? Dan is Tijm typisch zo’n kruid dat je in je kast wil hebben staan. Tijm wordt veel gebruikt in de Franse keuken en heeft een kruidige, citroenachtige smaak. Ook dit kruid kun je zowel vers als gedroogd gebruiken, afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Een tijmplantje in de keuken staat gezellig maar is vaak niet lang houdbaar. De gedroogde variant is ideaal om standaard in huis te hebben.

Rozemarijn

Ook Rozemarijn wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken en past goed bij gegrild vlees, aardappelen en groenten. Aardappelen met schil in blokjes gesneden uit de oven, met wat olijfolie, zeezout en rozemarijn. Super lekker en makkelijk. Rozemarijn heeft een kruidige, houtachtige smaak en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Rozemarijn heeft ook antioxiderende eigenschappen die goed kunnen zijn voor de gezondheid.

Peterselie

Peterselie is zo’n kruid dat in heel veel gerechten als smaakmaker kan worden toegevoegd en dus fijn is om altijd in huis te hebben. Het is een lekkere en gezonde toevoeging aan soepen, salades en is ook erg lekker in visgerechten. Peterselie heeft een frisse, kruidige smaak die veel mensen lekker vinden. Gebruik het ook eens in een groene smoothie, om maximaal te profiteren van de gezonde eigenschappen.

Peper

Natuurlijk kunnen we peper niet vergeten! Peper is een specerij die wereldwijd bekend is en gebruikt wordt in bijna elke keuken. Het voegt een scherpe, pikante smaak toe aan gerechten en kan zowel vers gemalen als gedroogd gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten peper verkrijgbaar, zoals zwarte, witte en rode peper. Zwarte peper wordt vaak gebruikt in hartige gerechten zoals soepen, sauzen, marinades en vleesgerechten. Witte peper wordt gebruikt in romige sauzen en aardappelpuree om te voorkomen dat zwarte spikkels de kleur van het gerecht verstoren. Rode peper, ook bekend als cayennepeper, wordt vaak gebruikt in pittige gerechten zoals curry's, chili en salsa's.

Koriander

Niet iedereen houdt ervan, maar Koriander is een smaakmaker die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Maak je vaak curry’s, salades en soepen? Dan wil je dit in je keukenkast hebben staan. Koriander heeft een frisse, citrusachtige smaak.

Kaneel

Kaneel wordt vaak gebruikt in zoete gerechten, zoals appeltaart, gebak, desserts, smoothies, havermoutpap en natuurlijk kaneelbroodjes. Ook erg lekker: een appel in stukjes snijden, eventueel verwarmen in de oven en bestrooien met kaneel. Kaneel heeft een warme, zoete smaak en geur en is afkomstig van de schors van de kaneelboom. Kaneel is niet alleen lekker, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verlichten van ontstekingen.

Knoflookpoeder

Knoflookpoeder is ook zo’n kruid dat niet in je keukenkastje mag ontbreken. Het is een smaakvolle toevoeging aan bijna elk hartig gerecht. Knoflook heeft een sterke, pittige smaak en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals pasta’s, pizza’s, soepen, stoofpotten en marinades. Het is handig om knoflookpoeder in de keukenkast te hebben voor als je geen verse knoflook bij de hand hebt.

Laurier

Ook laurierblad is altijd handig om in huis te hebben. Laurierblaadjes worden al duizenden jaren gebruikt als smaakmaker in gerechten en hebben een kenmerkende, aromatische geur en smaak. Laurierblaadjes worden vaak gebruikt in stoofpotten, soepen, sauzen en marinades en voegen een diepe, hartige smaak toe aan het gerecht. Laurierblaadjes lijken ook medicinale eigenschappen te hebben en worden vaak gebruikt als een natuurlijke remedie tegen verkoudheid en hoesten. Bovendien kunnen laurierblaadjes helpen bij het verlichten van maagproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en verstopping. Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Gedroogde laurierblaadjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar en hebben een lange houdbaarheid.

Deze 10 kruiden zijn slechts een selectie van de vele kruiden die er zijn, maar ze zijn een goede basis om in je keukenkast te hebben. Door het gebruik van kruiden in je gerechten kun je niet alleen de smaak verbeteren, maar ook de voedingswaarde verhogen. Kruiden zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij het voorkomen van ziektes en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Naast deze kruiden zijn er nog vele andere kruiden die je aan je gerechten kunt toevoegen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en culinaire voorkeuren. Het is altijd goed (en leuk!) om te experimenteren met nieuwe kruiden en combinaties om zo nieuwe smaken te ontdekken en je gerechten nog lekkerder te maken.

Vorig artikel 8x peper (in je reet)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang regelmatig nieuwe tips, recepten en acties.